LEERWIJSMETHODEN > POPTALK >


PoPtalk ?
P
oPtalk  brengt communicatie in beeld ...


Wat is PoPtalk ?

PoPtalk richt zich op het visualiseren van de belevingswereld van het kind. Dit gebeurt dmv poppetjes ( oa playmobiel, duplo of poppenhuisfiguren) en ander materiaal.
De eigen werkelijkheid van het kind wordt in beeld gebracht en leidt zo tot meer inzichten voor zowel de begeleider als het kind.
Tijdens gesprekken wordt er meestal een beroep gedaan op de verbale vermogens. Maar met Poptalk maak je gebruik van beeldtaal en doe je dus een beroep op de verbeeldende vermogens van het kind.
Het kind kiest een poppetje uit dat hem of haar representeert. Dat vormt de basis van het gesprek. Afhankelijk van welke situatie besproken wordt, kunnen ook andere personen uitgebeeld worden met poppetjes. Door middel van vragen en antwoorden over de personen en de situatie die op tafel staat uitgebeeld, wordt er informatie uitgewisseld.

Waarom PoPtalk ?
Door het inzetten van Poptalk als ondersteuning tijdens een gesprek met een kind, krijg je op die manier meer inzicht in de belevingswereld van het kind. Beeldend materiaal helpt bij het bespreken van de eigen werkelijkheid. Je kijkt er immers van een afstandje naar. Beelddenkers zijn vaak beperkt in hun verbale communicatie en door de taal te verbeelden kom je hen tegemoet. Je spreekt beiden op hetzelfde niveau waardoor het kind zich beter begrepen voelt.
Vaak weten kinderen niet de juiste woorden te geven aan hun gevoel. Met Poptalk kunnen die gevoelens verbeeld worden.Naast de poppetjes worden ook kleuren, vormen en symbolische voorwerpen ingezet om gevoelens te visualiseren.Deze manier van communiceren wordt vaak door kinderen als zeer aangenaam ervaren. Ze hoeven de begeleider niet voortdurend aan te kijken. Communiceren over henzelf gaat zo veel makkelijker. Ze hoeven niet meteen in woorden te vertellen wat hen dwars zit.

Laat de poppetjes spreken ...